Od januára začne DPMK vydávať mestskú kartu plnú zliav a výhod

Obsah

KOŠICE. Pohodlnejšie cestovanie mestskou hromadnou dopravou, lacnejšie vstupy do mestských múzeí, galérií, ZOO, knižníc a ďalších mestských inštitúcií ponúkne nová mestská karta mesta Košice. Mesto ju spolu s Dopravným podnikom mesta Košice začne vydávať od 1.januára 2013.

Mestská karta je bezkontaktnou čipovou kartou druhej generácie s trojročnou platnosťou. Oproti súčasnej BČK má vyššiu pamäťovú kapacitu a vyšší bezpečnostný štandard. V mestách, kde majú mestskú kartu zavedenú,  je jej súčasťou dopravná aplikácia a aj ponuka ďalších služieb. Košičanom ponúkne zľavy na niektoré služby a tovary poskytované mestskými podnikmi. Pôjde napríklad o zľavy pri nákupe rastlín, stromčekov, palivového dreva alebo pri vstupe do autoumývarky DPMK, mestských múzeí, galérií, ZOO, knižníc ale aj na kultúrne podujatia EHMK 2013. V druhej etape sa ponuka rozšíri aj o zľavy komerčných spoločností.

V súvislosti so zavedením mestskej karty prebieha od novembra 2012 proces upgrade odbavovacieho systému, ktorý využíva košický Dopravný podnik. Zahŕňa v sebe výmenu existujúcich palubných počítačov a upgrade čítačiek o SAM modul. Výmena technologických zariadení by mala byť ukončená do konca roka 2012. Upgrade odbavovacieho systému užívateľom mestskej karty rozšíri dobíjanie cez internet o elektronickú peňaženku a kontrolu vkladu mesačného lístka na čítačkách. Naďalej umožní akceptáciu kariet dopravcov v regióne a na Slovensku, zapojenie univerzitných študentských kariet do dopravy a postupné zapojenie aj stredoškolských kariet. K 20. novembru 2012 bolo v systéme aktívnych 98 000 kariet vydaných Dopravným podnikom a používa sa aj ďalších asi 60 000, ktoré boli vydané inými subjektami.

Košický dopravný podnik začne s predajom a plošnou výmenou starých kariet za nové od januára 2013. Mestská karta bude vyrábaná formou potlače fotografie na jedinom predajnom mieste Dopravného podniku na Bardejovskej č. 6. Bude vo formáte bežnej karty a predstavuje nosič údajov, ktoré budú na nej nielen vytlačené, ale aj zapísané v čipe. Pri výmene kariet bude platiť, že pokiaľ má stará karta životnosť do jedného roka, jej majiteľ zaplatí za vydanie mestskej karty poplatok vo výške 2,00 EUR. Ak bude mať stará karta životnosť do dvoch rokov, poplatok predstavuje 4,60 EUR. Pokiaľ bude životnosť starej karty viac ako dva roky, jej majiteľ musí zaplatiť poplatok v plnej výške 6,80 EUR. Rovnako bude stáť aj vydanie mestskej karty. Občania nad 68 rokov s trvalým pobytom v SR, ktorí vlastnia BČK vydanú Dopravným podnikom, môžu nárok na bezplatnú prepravu preukázať starou kartou do vybavenia osobitnej karty do 30. januára 2013. Občania nad 68 rokov s trvalým pobytom v SR, ktorí nevlastnia kartu vydanú DPMK, až do vybavenia novej osobitnej karty majú nárok na zľavnenú prepravu, po preukázaní sa platným OP.

Pre výmenu starej karty, ale aj vydanie novej, je nutná osobná účasť, keďže priamo na mieste sa budú žiadatelia fotografovať. Od tohto momentu bude karta vydaná o 14 dní. Pre overenie osobných údajov si treba doniesť občiansky preukaz alebo cestovný pas alebo rodný list (v prípade maloletých), ZŤP preukaz, u žiakov potvrdenie zo školy, výmer o starobnom dôchodku či  výsluhovom, u invalidov potvrdenie o sociálnom poistení s poklesom miery schopnosti pracovať nad 71 percent vrátane v zmysle platnej Tarify DPMK, a. s. Žiadanku pre vydanie mestskej karty bude vyplňovať zamestnanec Dopravného podniku a žiadateľ svojim podpisom potvrdí správnosť údajov. Kartu bude možné prevziať na základe predloženého platného občianskeho preukazu preberajúcej osoby a vlastným podpisom, kartu je možne prevziať aj iným osobám.

Výmena starých kariet za novú mestskú bude možná do 30. júna 2014. Po tomto termíne budú všetky staré karty zablokované pre ďalšie používanie. Znamená to, že od tohto dňa budú platiť už len nové mestské karty. 

 

Kontakt pre médiá:

PhDr. Michaela Karaffová

PR manažérka

Dopravný podnik mesta Košice, akciová spoločnosť

Bardejovská 6

043 29 Košice

michaela.karaffova@dpmk.sk

+421 905 974 785