Študenti a žiaci si už môžu vybavovať zľavy

Obsah

 

KOŠICE.Od pondelka (23.7.) si vpredajniach dopravného podniku na Bardejovskej a na Rooseveltovej ulici už môžu študenti a žiaci vybavovať zľavy na cestovnom  pre školský rok 2012/2013. Nemali by zabudnúť na to, že zľavy na minulý školský rok im končia. Vedenie DPMK zároveň upozorňuje ostatných cestujúcich, aby na dobíjanie svojich bezkontaktných čipových kariet (BČK) využili čas pred septembrom alebo využívali do konca septembra radšej ostatné predajné miesta, v opačnom prípade budú musieť na vybavenie čakať. Predplatný cestovný lístok je možné zakúpiť už tridsať dní pred požadovaným dňom platnosti.

Zľavy pre stredné a vysoké školy za predošlý školský rok končia podľa platnosti zľavy nastavenej školou. BČK vydané dopravcom alebo vysokou školou - členom systému EMBASE sa dajú využívať ako elektronická peňaženka aj predplatný cestovný lístok (obidve formy môžu byť súčasne na jednej karte), ak majú nabitý kredit pre elektronickú peňaženku alebo zakúpené predplatené obdobie v DPMK, čiže predplatný cestovný lístok.

Nárok na cestovanie so zľavou preukazuje cestujúci BČK (tá platí pre predplatné, časové i jednorazové cestovné lístky), alebo kmeňovým listom (pre klasické papierové cestovné lístky).

Predajné miesta

Bardejovská 6 (aj BČK): v pracovných dňoch od 6.30 do 18.00 hod., v sobotu zatvorené.

Rooseveltova 3 (aj BČK): v pracovných dňoch od 7.00 do 18.30 hod., v sobotu od 8.00 do 13.30 hod.

Stánok DPMK ( Námestie osloboditeľov, pred hotelom Centrum ): v pracovných dňoch od 6.45 do 11.40 hod. a od 12.35 do 18.15 hod., v sobotu . zatvorené.

Čo treba na nový preukaz 

Aktuálnu fotografiu s rozmermi 3 x 3,5 cm a vyplnenú žiadanku (tlačivo v predajniach DPMK alebo na internete-www.dpmk.sk; u žiakov do ukončenia základnej školskej dochádzky stačí podpis  a k nahliadnutiu predložiť občiansky preukaz zákonného zástupcu a rodný list žiaka; študenti stredných a vysokých škôl denného štúdia do 26 rokov musia mať žiadanku potvrdenú školou, údaje nesmú byť prepisované, gumované alebo akokoľvek menené a k nahliadnutiu predložiť preukaz totožnosti ( OP, pas); študenti 4. ročníka stredných škôl musia mať na žiadanke uvedený dátum ukončenia štúdia; študenti posledného ročníka vysokých škôl (1.aj 2.stupňa) musia mať uvedený dátum ukončenia štúdia záverečnými skúškami.    

Manipulačný poplatok je 0,50 eura za prepersonifikovanie alebo urobenie inej zmeny v karte, ako aj za vydanie kmeňového listu. Cena BČK je 4,80 eura + obal 0,33 eura.

Predĺženie platnosti zľavy na BČK

U žiakov ZŠ nie je predĺženie potrebné, platnosť je nastavená do 16 rokov veku.

U študentov stredných škôl stačí predložiť k nahliadnutiu potvrdenie školy a preukaz totožnosti; u študentov stredných škôl-prvákov sú potrebné na vybavenie rovnaké doklady ako pre nový preukaz (kto má žiacku BČK, nemusí si ju kúpiť, musí však predložiť všetky doklady na jej prepersonifikovanie).

Študenti vysokých škôl môžu okrem prechádzajúcej možnosti využiť študentské karty ISIC, označené logom EMCARD, aj na cestovanie v MHD (na dobíjanie predplatného cestovného lístka, elektronickej peňaženky alebo ako preukaz na používanie zľavnených cestovných lístkov). Platnosť zľavy na karte vyznačuje vysoká škola.

Študenti posledných ročníkov SŠ a VŠ po ukončení štúdia záverečnými skúškami strácajú nárok na zľavnenú prepravu.

Upozornenie

Pri vybavovaní zľavy je potrebné predložiť platný preukaz totožnosti vlastníka karty.

Sadzby cestovných lístkov sú zverejnené na www.dpmk.sk, v sekcii Cestovanie–Tarifa.

Stredné školy košického kraja a vysoké školy v SR vydávajúce svojim študentom preukazy v podobe BČK s čipom typu EMCARD sú uvedené na internetovej stránke www.emcard.sk.

Cestovný lístok zakúpený cez mobilného operátora (SMS) zaslaním prázdnej SMS na číslo 1166, 60 min. je platný, len ak je potvrdený spätnou SMS pred nástupom do vozidla

Pre stanovenie výšky úhrady za cestovanie bez platného cestovného lístka je cena základného cestovného papierového lístka na 30 minút zakúpeného v predpredaji, 0,55 €.

Cestujúci, ktorý cestuje bez platného cestovného lístka zaplatí stanovené základné cestovné plus úhradu vo výške sto násobku stanoveného základného cestovného 55,55 €.

Zľavnený cestovný lístok  je platný len s preukázaním nároku na zľavu.

Predajné miesta cestovných lístkov a  dobíjania BČK sú zverejnené na internetovej stránke www.dpmk.sk  v sekcii Kontakty–Predajné miesta.

 

Kontakt pre médiá:

PhDr. Michaela Karaffová

PR manažérka

Dopravný podnik mesta Košice, akciová spoločnosť

Bardejovská 6

043 29 Košice

 

karaffova@dpmk.sk

+421 905 974 785