Zastávky na znamenie

Obsah

KOŠICE, 23.06.2023: DPMK pristupuje od začiatku roka 2023 k postupným krokom, ktorých cieľom je optimalizácia výdavkov spoločnosti. Nákup pohonných hmôt pre vozidlá MHD, ktorých je DPMK veľkoodberateľom, je jednou z najväčších nákladových položiek. Z tohto dôvodu, aj na základe konzultácií s kolegami z miest Nitra a Bratislava, zavádza DPMK od 1. júla 2023 rovnako všetky zastávky MHD na znamenie.

 

Odhadovanú finančnú úsporu pri súčasnom objeme MHD v meste predpokladá dopravca vo výške 200 tis. € ročne. Tá vznikne úsporou pohonných médií, keďže vozidlá MHD nebudú musieť, hlavne v nešpičkovom čase, kedy sa prepravuje menej cestujúcich, zastavovať na všetkých zastávkach a znova sa rozbiehať.

Už zhruba 15 rokov je v Košiciach približne stovka zastávok na znamenie. Tento funkčný systém bude od 1. júla 2023 rozšírený na všetky autobusové a električkové zastávky v sieti MHD Košice.

V prípade, ak chce cestujúci na zastávke nastúpiť, je jeho znamením to, že stojí viditeľne v priestore zastávky z pohľadu vodiča. Vozidlo MHD vtedy zastaví automaticky, rovnako aj v prípade, ak sa v jej priestore už nachádza spoj inej linky. Pred vystupovaním je zase potrebné vždy včas, čiže v dostatočnom predstihu pred zastávkou, stlačiť ľubovoľné tlačidlo v priestore pre cestujúcich, ktorým cestujúci oznámi zámer vystúpiť, teda tlačidlo na dopytové otvorenie dverí alebo tlačidlo „STOP“.

Postupne do konca roka 2023 vyhodnotí dopravca získané prevádzkové údaje a zapracuje ich do cestovných poriadkov jednotlivých liniek.

 

 

Kontakt pre médiá:

Mgr. Vladimíra Bujňáková

špecialista pre styk s verejnosťou
Dopravný podnik mesta Košice, akciová spoločnosť

Bardejovská 6

043 29 Košice