Do košickej MHD pribudlo 10 nových autobusov

Obsah

Tlačová správa
30. marca 2009

Za účasti viceprimátora mesta Košice Mareka Vargovčáka prevzal dnes riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice Michal Tkáč od zástupcov spoločnosti Iveco Slovakia, s. r. o., 10 nových autobusov. Generálny riaditeľ spolu s viceprimátorom následne otestovali  autobus na prvej, slávnostnej okružnej jazde po Košiciach.

"Počas jazdy som sa cítil veľmi pohodlne. Autobusy sú  nové, moderné a pekné. Verím, že rovnako komfortne sa v nich budú cítiť všetci cestujúci, ktorí využívajú košickú MHD. Som skutočne rád, že môžeme našim cestujúcim ponúknuť kvalitnejšie služby," vyjadril sa generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč po slávnostnej jazde.

Nové autobusy začnú v Košiciach premávať už v apríli. "Otestovali sme si ich už aj v DPMK a zúčastnili sme sa aj na záverečnej kontrole a obhliadke v českom Vysokom Mýte, kde sa autobusy montovali. V krátkom čase dostanú evidenčné čísla a predpokladám, že v priebehu dvoch troch týždňov začnú slúžiť cestujúcim. Zaradíme ich na najfrekventovanejšie linky, aby sa nimi vozilo čo najviac cestujúcich. Budú slúžiť na linkách 10, 12, 15, 18, 19 a 34," vyhlásil Michal Tkáč.

Podľa slov riaditeľa spoločnosti Iveco Slovakia, s. r. o., Ivana Solenského: "Kĺbové autobusy značky Citelis sú na plynový pohon a boli vyrobené v Taliansku. Montované boli v Českej republike, ich dĺžka je 18 metrov a v každom z nich sú už nainštalované všetky zariadenia informačného systému potrebné pre vodiča, ale aj pre cestujúcich, napríklad systém hlásenia zastávok či čítačky bezkontaktných čipových kariet a cestovných lístkov."

 

{rokzoom title=|Nové autobusy v DPMK|}images/stories/vyhlasenia/dpmk-nove-autobusy6.jpg{/rokzoom}  {rokzoom title=|Nové autobusy v DPMK|}images/stories/vyhlasenia/dpmk-nove-autobusy7.jpg{/rokzoom}  {rokzoom title=|Nové autobusy v DPMK|}images/stories/vyhlasenia/dpmk-nove-autobusy8.jpg{/rokzoom}  {rokzoom title=|Nové autobusy v DPMK|}images/stories/vyhlasenia/dpmk-nove-autobusy9.jpg{/rokzoom} {rokzoom title=|Nové autobusy v DPMK|}images/stories/vyhlasenia/dpmk-nove-autobusy10.jpg{/rokzoom}

 

Pri druhých dverách autobusu je umiestnená plošina pre bezbarierový nástup cestujúcich na vozíčkoch. Autobusy majú automatickú prevodovku, výkon motora je 228 kW pri objeme 7790 cm3. Maximálna rýchlosť je 80 km/hod. Cena jedného autobusu je 370 610 eur (11,165 mil. SKK). Autobus odvezie až 153 cestujúcich.

"Som presvedčený, že nové autobusy obnovia vozový park DPMK a pomôžu zvýšiť kultúru cestovania v MHD v našom meste. V budúcnosti mesto plánuje aj väčšiu revitalizáciu dopravného vozového parku. Oceňujem, že autobusy sú nízkopodlažné a bezbariérové, čo určite prispeje k ľahšiemu nastupovaniu starším alebo zdravotne postihnutým občanom. Rovnako oceňujem, že nové autobusy spĺňajú aj najprísnejšie kritériá Európskej únie z ekologického hľadiska. Týmto spôsobom chce mesto Košice a dopravný podnik  prispieť k zlepšeniu životného prostredia a zníženiu škodlivých emisií, keďže podľa posledných údajov mali Košice v rámci Slovenska najvyšší podiel znečistenia ovzdušia emisiami z mobilných zdrojov. Vodičom aj cestujúcim želám, čo najviac bezpečných a šťastných kilometrov," vyjadril sa viceprimátor Košíc Marek Vargovčák počas slávnostného odovzdávania nových vozidiel.