DPMK je nominovaný na cenu e-biz trend za transparentné obstarávanie tovarov

Obsah

Tlačová správa
23. marca 2009

DPMK je nominovaný na cenu e-biz trend za transparentné obstarávanie tovarov, prác a služieb prostredníctvom internetových aukcií.

Košický dopravný podnik DPMK dnes v Bratislave získal nomináciu na cenu e-biz trend za realizovanie verejných obstarávaní prostredníctvom transparentných internetových aukcií. Nomináciu odovzdala generálnemu riaditeľovi DPMK a. s., Michalovi Tkáčovi prezidentka Transparency International SK (TIS) Emília Sičáková – Beblavá a generálny manažér projektu PROe.biz Milan Kaplan z Českej republiky počas workshopu NÁKUPNÉ eAUKCIE v mestách, firmách a nemocniciach.

"On-line aukcie sme v DPMK naštartovali v roku 2007, realizujeme týmto spôsobom výberové konania na obstarávanie tovarov, poskytovanie služieb a stavebných prác. On-line aukcie alebo e-aukcie nám v DPMK jednoznačne prinášajú úsporu financií, objektivitu pri výbere dodávateľa a transparentnosť," uviedol generálny riaditeľ DPMK M. Tkáč.

Šéf projektu PROe.biz Milan Kaplan pri odovzdávaní nominácie skonštatoval, že "pracujeme v Poľsku, ČR a na Slovensku, oslovili sme všetky dopravné podniky v týchto krajinách, aby začali využívať e-aukcie. Jedine košický dopravný podnik  však mal odvahu. To, čo do procesu verejného obstarávania prináša je novátorské, dobré, slušné a príjemné," dodal M. Kaplan. Riaditeľka TIS zase ocenila, že sa transparentnosť do verejných obstarávaní prostredníctvom DPMK konečne dostáva aj na východné Slovensko, ktoré v tomto smere zatiaľ zaostávalo za inými regiónmi.

Nákupné e-aukcie využívajú na Slovensku,  ČR a Poľsku takmer dve stovky samospráv, mestských či verejných podnikov a firiem. Podľa riaditeľka TIS Syčákovej – Beblavej je zmyslom transparentnosti a súťaženia vo verejnom obstarávaní efektívne nakladanie s verejnými zdrojmi, zvýšenie konkurencie a úspory verejných zdrojov.

––––––––––––––––––––––––––––––●●●●●●●●●––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Košický DPMK sa po prvý raz skúšobne zapojil do e-aukcií v roku 2007. Už prvých sedem aukcií na nákup náhradných dielcov na autobusy typu KAROSA priniesli zníženie nákladov o vyše 112 tisíc korún (cca 3720 eur). V  období  od 1. 9. 2007 do 31.3. 2009 DPMK zrealizoval celkovo 150 elektronických aukcií na obstaranie rôznych komodít, stavebných prác a služieb.

"Našim cieľom je vždy uzavrieť dobrú zmluvu s dodávateľom a získať predmet zákazky za najlepšiu cenu a za najvýhodnejších podmienok. Práve on-line výberové konanie nám to umožňuje," dodal M. Tkáč.

Aj jedna z posledných e-aukcií, ktorú DPMK realizoval koncom roku 2008 ukázala, že on-line výberové konanie prináša oproti klasickej metóde verejného obstarávania prostredníctvom obálok, úsporu. "Výberové konanie na búracie práce v areáli DPMK, ktoré by sa mali realizovať v budúcnosti, prinieslo úsporu o vyše 50%! Ak porovnáme ponuku, ktorá vyšla z obálkovej metódy s cenou e-aukcie, usporil DPMK 54 378,10 eur! (1,638 mil. SK)" uzavrel generálny riaditeľ.


Kontakt pre médiá:

Mgr. Monika Murová
PR a marketingový konzultant
DPMK a. s. Košice
Bardejovská 6

murova@dpmk.sk
murovam@yahoo.com