V košickej MHD bude počas víkendov opäť premávať cyklobus

Obsah

Už tento víkend, 8. mája, DPMK a. s. Košice opäť zaháji prepravu bicyklov na autobusovej linke 14, ktorá premáva do výletných lokalít v okolí mesta Jahodná, Alpinka, Horný Bankov. Možnosť prepraviť si bicykel bude mať verejnosť počas víkendov a sviatkov vo všetkých spojoch linky 14. Autobusy budú vyznačené príslušným piktogramom – symbolom bicykla.

DPMK po prvý krát  zaviedol cyklobus na jeseň minulého roka, takisto na linke 14. "Odskúšali sme si fungovanie tejto služby pre verejnosť a chceme ňou aj naďalej vychádzať v ústrety najmä rodinám s deťmi, ale aj ďalším cyklistom, ktorí sa chcú na bicykloch povoziť v jednotlivých výletných lokalitách, ale náročnosť terénu im to neumožňuje. Teraz stačí, keď sa autobusom MHD odvezú na Jahodnú, Horný Bankov či Alpinku a späť do mesta sa už dostanú na svojich bicykloch," hovorí riaditeľ Úseku riadenia dopravy DPMK Michal Dekánek.  
Cestujúci si vo vozidle môžu prepravovať bicykle v rovnakom priestore, ako je priestor určený na prepravu detských kočíkov. "Za prepravu bicykla zaplatí cestujúci rovnako ako za batožinu, teda 0,55 €, pričom platnosť lístka je 60 minút," dodáva Michal Dekánek.  
Bicykel (ako batožina) sa môže prepravovať len so sprievodom cestujúceho, jeden cestujúci môže prepravovať jeden bicykel. Deti do 10 rokov môžu prepravovať bicykel len v sprievode osoby staršej ako 18 rokov. Vodič môže odmietnuť prepravu bicykla, pokiaľ by vozidlo bolo zaplnené cestujúcimi, alebo by sa ním prepravovali cestujúci s detským kočíkom, invalidným vozíkom alebo živými zvieratami. Autobusom si neprepravíte ani nad mieru znečistený bicykel.
Tipy pre cestujúcich na cyklotúry odporúčané Spolkom na podporu skrášľovania Košíc:

  • z Jahodnej do Myslavy:
    - Pri ceste z Jahodnej na Bankov môžete použiť žltú značku, ktorá prechádza aj lúkami, pekným prostredím a nemá výraznejšie výškové rozdiely. Alternatívne je možné použiť aj červenú značku. Od križovatky žltej a červenej turistickej značky na Kamennom hrbe žltá značka odbočuje na Girbeš a do Myslavy.
  • z Jahodnej na Bankov:
    - Podobne ako pri predchádzajúcom tipe je možné z Jahodnej použiť žltú alebo červenú značku. Od križovatky Pod Kamenným hrbom pokračuje červená značka na Bankov.
  • z Jahodnej na Lajošku a Kojšovskú hoľu (pre náročnejších cyklistov):
    - Takmer celá trasa vedie po červenej turistickej značke, v závere je na Kojšovskú hoľu potrebné použiť žltú značku.
  • z Horného Bankova do Čermeľa (ľahšia trasa):
    - Z Horného Bankova vedie asfaltka smerom na Dolný Bankov, pri rázcestí nad hotelom je potrebné odbočiť vľavo na lesnú asfaltku, ktorá vedie na Alpinku. Z Alpinky do Čermeľa je možné použiť trasu po modrej značke s pokračovaním po asfaltke miestnou komunikáciou alebo priamo štátnu cestu.
  • z Horného Bankova na Jahodnú (ťažšia trasa):
    - Z Horného Bankova vedie po červenej značke (od križovatky Pod Kamenným hrbom je možné použiť aj žltú značku) na Jahodnú a späť z Jahodnej po asfaltke na rázcestie pod Jahodnou. Odtiaľ je možné pokračovať po modrej cykloznačke alebo žltej značke s pokračovaním na štátnu cestu. 
{rokzoom title=|Cyklobus|}images/stories/oznamy/cyklobus_foto_1.jpg{/rokzoom}


Kontakt pre médiá:
Mgr. Monika Murová
PR a marketingová konzultantka
DPMK a. s. Košice
Bardejovská 6
murova@dpmk.sk
murovam@yahoo.com
+421 905 947 508