Úspešný košický dopravný podnik

Obsah

 

KOŠICE – Spoločnosť Transparency International (TIS) preverila transparentnosť mestských podnikov. Vybrala si 15 najväčších firiem, ktoré zriaďujú mestá. Najlepšie hodnoteným mestským podnikom sa stal Dopravný podnik mesta Košice. Organizácia poukázala na hospodárske ukazovatele, komunikáciu, zverejňovanie, obstarávanie, personalistiku, etiku, dotácie či charitu.  

  Organizácia TIS sa zamerala na štátne i mestské podniky. Dopravný podnik skončil medzi mestskými podnikmi na 1. mieste, medzi všetkými obsadil 3. priečku. ,,Výsledok nás potešil. Od nástupu nového vedenia sa snažíme o transparentné riadenie spoločnosti a zverejňovanie všetkých podstatných informácií," informovala PR manažérka Michaela Karaffová. Organizácia TIS však zverejnila aj nedostatky jednotlivých podnikov. V správe sa píše, že až dve tretiny firiem nezverejnili platy manažérov. ,, My kritizujeme len to, že sa tomu riaditelia a firmy bránia, nie to, že nedodržiavajú zákon. Ich platy by mali byť zverejňované, tak ako poznáme platy ministrov či šéfov verejných inštitúcií," uviedol riaditeľ TIS Gabriel Šípoš. ,,Pripravíme opatrenia na zlepšenie tých kritérii, kde sme boli hodnotení nedostatočne," prisľúbil generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva DPMK Juraj Hrehorčák. Podľa informácií vedúcej oddelenia ľudských zdrojov Moniky Brinzíkovej je mzda osobný údaj. ,, Firma je povinná chrániť osobné údaje zamestnancov, teda aj manažérov. Podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám, mestský podnik nie je oprávnený sprístupniť osobné údaje, nie je povinnou osobou so všeobecnou informačnou povinnosťou. Mestský podnik  je povinný zverejňovať iba určitý druh informácií,“ doplnila.

   Organizácia preverí mestské firmy o 2 roky, pričom zoznam rozšíri o viac podnikov aj z iných miest. Rebríček firiem, porovnanie firiem, rebríček podľa oblastí ako aj analýzy organizácie TIS sú uvedené v linku, ktorý je súčasťou tlačovej správy.   

http://firmy.transparency.sk/sk/sets/firms2012

 

Kontakt pre médiá:

PhDr. Michaela Karaffová

PR manažérka

Dopravný podnik mesta Košice, akciová spoločnosť

Bardejovská 6

043 29 Košice

 

karaffova@dpmk.sk

+421 905 974 785