Znečisťovanie vzduchu osobnými autami

Osobné autá sa zaraďujú medzi najväčších emitentov CO2, na celkových emisiách vytvorených v doprave sa podieľajú až so 60,7 percentami. Cestovanie autom sa však ľahko môže stať jedným z najekologickejších spôsobov dopravy - za predpokladu, aj jedným vozom cestuje viac ľudí.

Viac ako 40 percent z celkových emisií v EÚ pochádza práve z auta a jeho každodenného používania v mestách a nie z výrobného procesu, takže práve rozvoj automobilizmu a neustále pribúdanie áut na cestách má negatívny vplyv na životné prostredie. A nie je to novinka! Znamená to, že pre životné prostredie a jeho ochranu môžeme niečo urobiť a tým niečím je zmena.

Osobné autá sa zaraďujú medzi najväčších emitentov CO2, na celkových emisiách vytvorených v doprave sa podieľajú až so 60,7 percentami. Cestovanie autom sa však ľahko môže stať jedným z najekologickejších spôsobov dopravy - za predpokladu, že jedným vozom cestuje viac ľudí.

Štatistiky ale žiaľ ukazujú, že v jednom aute cestuje v Európe priemerne 1,7 pasažiera. Tým pádom sa ostatné spôsoby prepravy, napríklad autobusová, ukazujú ako ekologickejšie alternatívy.  

Európska komisia navrhuje znížiť limity od roku 2021 nasledovne: do roku 2025 o 15 % a do roku 2030 o 30 %. Nové ciele sú vyjadrené v percentách preto, lebo limit povoľujúci najviac 95 g na kilometer bude treba prepočítať po vykonaní prísnejších testov, ktoré lepšie odrážajú skutočné podmienky na ceste.

Európsky parlament prijal na svojom plenárnom hlasovaní 3. októbra 2019 ambicióznejšie ciele - poslanci by emisie radi znížili najskôr o 20 a potom 40 %. Taktiež chcú viac ekologickejších áut - od roku 2030 by mali hybridy alebo elektromobily predstavovať minimálne 35 % nových áut na trhu. Okrem toho žiadajú opatrenia na podporu automobilového priemyslu, ktoré by mu mali uľahčiť prechod na výrobu čistejších automobilov. Chcú napríklad stimuly na výrobu elektrických batérií alebo nové pracovné kvalifikácie.                                      

Komisia navrhuje znížiť limity emisií z nových áut a dodávok od roku 2021 o 115 % do roku 2025 a o 30% do roku 2030. Parlament a Rada ministrov sa dohodli na vyšších cieľoch. Do roku 2030 by chceli znížiť emisie z nových áut o 37.5% a z dodávok o 31%. Tieto čísla boli prijaté na plenárnom zasadnutí 27. marca 2019. 18. apríla parlament prijal návrh na zníženie emisií z nových kamiónov - do roku 2030 by mali byť znížené o 30% v porovnaní s rokom 2019.

Nemusíte hneď kupovať nové „zelené auto“, aby ste jazdili ekologickejšie, no ak náhodou kupujete nové auto, myslite aj na životné prostredie - zohľadnite kritérium množstvo emisií, ktoré vypúšťa. 

Pozerajte na auto nielen z hľadiska spotreby paliva, o auto sa treba aj dôkladne starať. Pravidelný servis a kontrola oleja zabezpečuje, že motor v aute pracuje správne a auto funguje efektívnejšie a pomáha znižovať emisie CO2.

Uistite sa, že pneumatiky na aute majú vždy správny tlak, aby ste zbytočne nespálili nadmerne paliva. Nízky tlak v pneumatikách môže zvýšiť spotrebu paliva až o 8 percent, rovnako vám pneumatiky pri správnom tlaku vydržia dlhšie. Optimálny tlak pneumatiky si zistíte jednoducho v užívateľskej príručke a skontrolovať si ho môžete napríklad, keď idete natankovať palivo.

Využívate na 100 percent kapacity auta? Zistite si či niekto zo školy, z práce nechodí z vášho okolia, mesta tým istým smerom, prečo by vás nemohol vziať, tak neprídete ani o pohodlie a máte možnosť prispieť k ekologickejšiemu jazdeniu, takto jednoznačne šetríte životné prostredie.

Odľahčite svoje auto, načo ho zbytočne zaťažovať, zbavte sa nepotrebných vecí v interiéry a vyhoďte aj zbytočnosti z kufra. Pridávaním nákladu „naviac“, nehľadiac na počet pasažierov, sa zvyšuje úmerne spotreba paliva.

Zatvorte okná a nenoste zbytočne nosiče a prívesy na aute, narúša sa tým aerodynamika a auto spomaľujete. Znížite tým odpor vetra a vaša spotreba paliva a emisie CO2 sa môžu znížiť až o 10%.

Zabudnite na starý trik zahrievania motora pred jazdou, nové motory to nepotrebujú! Je to zároveň absolútne neekologické.

Skončite s vyhrievaním sa v naštartovanom aute v zime.  Poriadne sa oblečte, na chvíľku vystúpte a poprechádzajte sa.

Zamyslite sa nad zbytočným používaním požieračov energie, ako sú klimatizácia, vyhrievanie sedadiel a iných elektrických komponentov auta. Zbytočné používanie klimatizácie zvyšuje spotrebu paliva a emisie CO2 až o 5%.

Jazdite pomalšie, opatrne a nešliapte prudko na brzdy. Pomalé brzdenie a využívanie zotrvačnosti je pre spotrebu auta oveľa výhodnejšie.

Nechajte auto doma, ak idete na krátke trasy. Je nerentabilné, aby ste brali auto na príliš krátke vzdialenosti, kde sa motor nestihne zohriať.

Pred jazdou si cestu naplánujte, blúdenie a trčanie v zápche žerie nielen peňaženky a nervy, ale aj palivo. Vypínajte motor, ak ste uviazli v prevádzke po dlhšiu dobu.

Toto všetko sú síce maličkosti, veci, ktoré vás ani nemusia napadnúť, no vo veľkom znamenajú veľa. Ak si myslíte, prečo to robiť, keď to nerobia druhí, nepozerajte na druhých - pozerajte na seba. Veď predsa „Kto chce zmeniť svet, musí začať od seba“. Inak bude životné prostredie aj naďalej trpieť.

 

Zdroj: https://www.europarl.europa.eu/news/sk/headlines/society/20190313STO31218/emisie-co2-z-automobilov-fakty-a-cisla-infografika

 

3. časť