MHD v zahraničí

Rakúsko:

Viedeň

Mestskú hromadnú dopravu tvorí sieť autobusov, električiek, metra a prímestských vlakov. Na niekoľkých zastávkach v centre je malá kuriozita – osobná váha. Informačný systém a propagácia hromadnej dopravy je na vysokej úrovni a snaží sa aby ľudia presedlali z automobilov do ekologickejších hromadných dopravných prostriedkov. V meste hromadnú dopravu dopĺňa aj zautomatizovaná požičovňa bicyklov. Funguje tak, že si na jednom mieste za malý poplatok požičiate bicykel, ktorý je možné za určitý čas vrátiť na pôvodné alebo iné určené miesto. V meste je rozvinutá sieť cyklochodníkov.

Metro (U-bahn): Najrýchlejší presun mestom je pomocou metra. Sieť tvorí päť liniek označených písmenom U a číslom linky. Linky U1 až U4 sú moderné rýchle podzemné vlaky. Linka U6 je výnimočná, používa prestavané električkové vozne a jazdí väčšinou po nadzemných historických viaduktoch. Podzemná dráha jazdí pravidelne v krátkych intervaloch denne približne od piatej hodiny ráno do krátko po polnoci. Lístky sa dajú kúpiť priamo na stanici metra.

Električky (Strassenbahn): Väčšina liniek električiek (Strassenbahn) začína v centre. Linky 1 a 2 jazdia na okružnej trase okolo mesta po Ringstrasse okolo historického centra. Je tam sústredených najviac pamiatok a môžete si ich prezrieť za jazdy. Staré električky na týchto linkách majú tiež svoje čaro, poznáte ich podľa drevených sedačiek a drevenej podlahy. Na tento okruh sa napájajú ostatné trate ktoré už zahŕňajú aj odľahlejšie časti Viedne. Podľa čísla linky je možné určiť, do ktorej mestskej časti električka jazdí. Lístok na električku je možné kúpiť si za príplatok priamo v vodiča. Trasy liniek sú tiež k dispozícii online.

Autobusové linky jazdia v celom meste aj prímestských oblastiach. Zaisťujú aj nočnú dopravu keď nejazdí metro ani električky. Väčšina autobusov je nízkopodlažných. Pre turistické linky a menej vyťažené linky na okrajoch mesta sa používajú minibusy.

Lístok na jazdu v jednom smere s ľubovoľnými prestupmi stojí 2,40 EUR, celodenný lístok 8 EUR. Automaty na lístky prijímajú aj papierové bankovky a väčšinou komunikujú aj v slovenskom jazyku. Rovnaký lístok platí aj na cestu autobusom, električkou alebo prímestským vlakom. Tieto lístky platia pre celú zónu až k hraniciam mesta, v metre preto netreba dokupovať lístky na ďalšie zóny. S jedným lístkom je síce možné cestovať z jedného miesta na druhé s ľubovoľným počtom prestupov, smer jazdy však nesmieme prerušiť či sa vrátiť na pôvodné miesto. Teda na jazdu z bodu A do bodu B môžete v rámci lístka použiť rôzne dopravné prostriedky. Výhodnou alternatívou pre turistov môže byť aj mestská karta Vienna-Card. V cene karty 29 EUR je pre držiteľa používanie všetkých liniek viedenskej mestskej hromadnej dopravy po dobu 72 hodín a vyše 200 rôznych zliav do múzeí a aj komerčných podnikov. Kartu je možné zakúpiť v informačných centrách Tourist-Infos, v hoteloch, v predpredaji v dopravnom podniku Wiener Linien vo vestibuloch väčších staníc metra alebo aj na internete.

Dodržiavanie týchto pravidiel kontrolujú revízori, v prípade nedodržania hrozí vysoká pokuta. Deti do šesť rokov majú MHD zadarmo vždy, deti od 6 do 15 rokov majú MHD zadarmo iba v nedeľu, štátne sviatky a cez prázdniny.

Cenník MHD Viedeň 2020

Jedna jazda (Einzelfahrt), platí pre všetky prostriedky (metro, električky, autobusy, prím. vlak)

2,40 €

Vienna Ring Tram – vyhliadková jazda klasickou električkou okolo pamiatok

12,00 €

Vienna Ring Tram (deti od 6-15r.)

6,00 €

Týždenná karta (Wochenkarte)

29,90 €

24 hod. lístok

8,- €

48 hod. lístok

14,10 €

72 hod. lístok

17,10 €

Viedenská karta (Wien-Karte)  – 48 hod

25,- €

Viedenská karta (Wien-Karte)  – 72 hod

29,- €

8-denná Klimakarte (môžete si nezávisle označiť len jeden deň a ďalší trebárs o týždeň, navyše karta je prenosná)

40,80 €

EASY CityPass WIEN 1 týždeň, (dieťa do 15. rokov v sprievode zadarmo)

29,90 €

EASY CityPass WIEN 24 hod.,  (dieťa do 15. rokov v sprievode zadarmo)

14,90 €

EASY CityPass WIEN 48 hod., (dieťa do 15. rokov v sprievode zadarmo)

19,90 €

EASY CityPass WIEN 72 hod., (dieťa do 15. rokov v sprievode zadarmo)

24,90 €

Mesačný lístok (Monatskarte)

51 €

Deti do 6 rokov cestujú zadarmo. Lístok sa dá zakúpiť aj pomocou aplikácii pre smartphone: WienMobil-App pre Android, WienMobil-App pre iOS, Ticket-App pre Android, Ticket-App pre iOS

Zdroj: https://mojerakusko.sk/informacie/mhd-vieden/

 

6. časť